"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Підприємця зможуть перевіряти навіть після припинення діяльності

П'ятниця, 1 березня 2013, 17:01

У парламенті зареєстровано два законопроекти (№ 2409 та № 2410), які насамперед стосуються перевірок фізичних осіб-підприємців, які не мають найманих працівників.

Про це заявив адвокат, директор ТОВ "Адвокатська група України" Володимир Шахрай.

За словами юриста, Кабмін 27 лютого 2012 року вніс на розгляд до ВР два законопроекти, які, як зазначено у пояснювальній записці, розроблені на виконання програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

"Пропонується проводити реєстрацію припинення підприємницької діяльності за принципом подання заяви, при цьому припиненою підприємницька діяльність буде вважатися з наступного дня після подання державному реєстратору відповідної заяви", - сказав експерт.

Реклама:

Він також зазначив, що термін закриття бізнесу для таких підприємців буде скорочено до двох днів, а зараз на це треба близько трьох місяців.

"Але рано підприємцям сподіватись, що всі їх муки та ходження по кабінетам чиновників так легко припиняться. Так до податкового кодексу вносяться зміни, які надають право податківцям та органам пенсійного фонду перевірити підприємницьку діяльність навіть після реєстрації припинення підприємницької діяльності з урахуванням строків давності", - заявив Шахрай.

Він пояснив, що до того як подати заяву держреєстратору про припинення підприємницької діяльності необхідно звернутися до податкового органу із заявою про проведення перевірки у зв'язку з припиненням підприємницької діяльності, а також передати податковій необхідні документи.

"Вводиться й вимога, що припинення підприємницької діяльності фізособою не є підставою для припинення зобов'язань набутих фізичною особою на підставі цивільно-правових договорів, укладених у період провадження нею підприємницької діяльності", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!