Ахметов шукає партнерів для видобутку газу на шельфі

Вівторок, 26 лютого 2013, 17:46

Компанія Ріната Ахметова ДТЕК проводить переговори з західними компаніями щодо спільної участі у проекті Vanco та видобутку енергоносіїв на шельфі Чорного моря.

Про це повідомило джерело, наближене до проекту Vanco, передає "Тиждень.ua" з посиланням на Financial Times.

"Ми в процесі, ведемо переговори. Але це також треба обговорити з нашими акціонерами", - заявив у кулуарах 4-го Українського енергетичного форуму гендиректор і голова компанії ДТЕК Максим Тимченко.

В той же час він відмовився оголосити, яку частку на даний момент в проекті має ДТЕК.

Реклама:

"Під час першого періоду розвідки нам треба буде зробити 3D сейсмічні дослідження і просвердлити два колодці. Лише для цього, за нашими розрахунками, потрібно буде близько 380 млн доларів", - пояснив він.

Особа, близька до проекту (Vanco), зазначила, що "наразі ведуться переговори" з найбільшими західними енергетичними компаніями, оскільки розвідка в глибоких водах "потребує величезних фінансових інвестицій, технічної експертизи та сучасного обладнання".

"Зважаючи на напруженість у відносинах між Україною і Росією, природно було б обрати лише західного партнера, такого як ExxonMobil, Chevron, Shell та інші. Якщо знайдуть достатні для комерційного використання запаси, потенційно можуть бути інвестовані мільярди доларів. Зрозуміло, що у світі зараз є лише кілька компаній, готових витрачати такі гроші в Україні", - додало джерело в компанії.

Як повідомлялося, за даними Комісії з захисту конкуренції Сербії, найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України ДТЕК Ріната Ахметова придбав Vanco Ukraine (Британські Віргінські острови).

Vanco International, 100% "дочка" компанії Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

У жовтні 2007 Vanco Int. віддала права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.

Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco Int., ДТЕК, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Влада уряду Юлії Тимошенко в 2008 році вийшла з УРП (розірвавши угоду), після чого Vanco звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи пропонувати уряду України відновити співпрацю в рамках УРП.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича уряд Миколи Азарова у квітні 2011 року схвалив угоду з Vanco Prykerchenska, доручивши внести зміни в договір про розподіл вуглеводнів.

За даними поінформованих джерел, однією з причин затримки було вибудовування відносин між співвласниками Vanco Prykerchenska.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: