"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри кажуть, що закон про банкрутство припинить кредитування економіки

Неділя, 24 лютого 2013, 11:11

Закон "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в новій редакції стане причиною припинення банківського кредитування реального сектору економіки.

Про це заявили представники Незалежної асоціації банків України.

Як зазначається, згідно з нормами цього закону, кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою (власне, якими і є банки), повністю усунено від участі в судових процесах, в контролі над процедурою банкрутства і реалізації активів боржника, в т.ч. й заставного майна. На всіх стадіях процесу банкам, як кредиторам, надано лише право дорадчого голосу.

Зокрема, забезпечений кредитор, згідно з законом, не є стороною у справі про банкрутство, а лише учасником. Це практично позбавляє банки будь-якої можливості впливати на процес повернення заборгованості збанкрутілого позичальника чи оскаржувати рішення по справі.

Така норма суперечить Господарському процесуальному кодексу, згідно з яким всі кредитори мають рівні права у вирішенні долі боржника і його майна.

У НАБУ вважають, що запроваджені на початку 2013 року норми закону порушують низку інших норм законодавства і Конституції  України та створюють правові колізії, тобто є нікчемними.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: