Думка експерта: Кулуарні переговори з Росією можуть призвести до втрати ГТС

Вівторок, 19 лютого 2013, 12:04

Україна залишиться без ГТС, якщо буде вести з "Газпромом" закриті переговори.

Про це заявив голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України", експерт з енергетичних питань Іван Надєїн, закликаючи владу України оприлюднити поточний стан газового діалогу з Росією.

"Вся українська історія співпраці з "Газпромом" підтверджує - переграти Росію за закритими дверима нам ще ніколи не вдавалося. Так само, як і досягти рівноправної угоди", - зазначив Надєїн.

Він нагадав, що тільки в лютому 2013 року віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко двічі зустрічався з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером.

Реклама:

"Про що йшла мова на таких зустрічах - невідомо. Якщо порахувати, скільки таких "секретних" рандеву відбулося в 2010-2013 роках, то їх кількість становитиме не менше 30-40. Але результату як не було, так і немає", - заявив експерт.

За його словами, якщо мова йде про створення консорціуму з управління українською ГТС, як пишуть про це українські ЗМІ, то перше, з чого потрібно було почати - оприлюднити оцінку газотранспортної системи, яку торік проводила міжнародна аудиторська компанія Baker Tilly Ukraine.

"Україна не звикла публічно відстоювати свою позицію і це великий мінус і головна перешкода на шляху перегляду газового контракту. Найближчим часом потрібно почати оприлюднювати поточний стан газового діалогу з Росією, в тому числі вимоги "Газпрому" і зустрічні умови української сторони", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!