"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економічна стагнація продовжиться і в 2013 році - банкіри

Четвер, 24 січня 2013, 18:32

2013 рік буде важким для української економіки - накопичуються проблеми в металургії, зростає дефіцит поточного рахунку, посилюється тиск на гривню і погіршується зовнішня ліквідність.

Про це йдеться в аналітичному огляді "Ерсте Банку".

Відповідно до огляду, світові ринки продовжують негативно впливати на українську економіку. Уповільнення китайської економіки і рецесія в країнах ЄС привели до значного скорочення зовнішнього попиту.

Найважче довелося вітчизняній металургії, яка в середньому забезпечує близько 20% ВВП і 60% українського експорту. З огляду на ймовірне подальше погіршення динаміки українського промислового виробництва, аналітики "Ерсте Банку" переглядають у бік зниження прогноз ВВП на 2013 рік - з 3% до 1,5%.

Реклама:

Крім того, промислове виробництво демонструє негативну динаміку.

Так, у грудні індекс промислового виробництва впав на 7,4%, за підсумками року падіння склало 1,8%. Металургійна і машинобудівна галузі сповільнилися відповідно на 5,2% і 6%, а найбільше падіння - на 26,4% - відбулося у виробництві коксу та нафтопродуктів.

"Золоті" часи українських виробників сталі залишилися в минулому. У порівнянні з 2007 роком обсяги виробництва сталі скоротилися на 25%, в той час як ціни на сталь продовжують знижуватися ще з 2 кв. 2011 року.

"Хоча криза перевиробництва є глобальним трендом, українські сталевари знаходяться в особливо несприятливій ​​ситуації через високу собівартість сталі і, як наслідок, зниження конкурентоспроможності українських експортерів на світових ринках, - розповідає Ігор Жолонківський, аналітик "Ерсте Банку". - Причинами високої собівартості є відсутність сучасних технологій. В Україні близько 26% стали все ще виплавляється застарілим мартенівським методом, який у розвинутих країнах не використовується".

Інтенсивна модернізація галузі вже давно є актуальним питанням, тим не менш, зараз важко передбачити, якими будуть наступні кроки основних гравців ринку. При цьому очевидно, що швидкого відродження металургії в 2013 році очікувати не варто.

Зниження обсягів експорту українська економіка теоретично могла б компенсувати за рахунок збільшення особистого споживання і зростання інвестицій. Однак в 2013 році це буде завданням не з легких.

"Ми очікуємо лише незначну або повну відсутність зростання інвестицій в 2013 році, оскільки ставки за кредитами зараз значно перевищують поточну і очікувану динаміку зростання цін виробників (ІЦВ)", - пояснює аналітик.

За словами банкіра, у другій половині 2012 року НБУ поєднував адміністративні методи з валютними інтервенціями для підтримки гривні.

Як наслідок, валютні резерви позначки скоротилися до 24,5 млрд доларів на кінець року або зниження на 23% у порівнянні з початком 2012 року. При цьому основні дисбаланси виправити не вдалося. Істотного поліпшення динаміки експорту в 2013 році не очікується, тому дефіцит поточного рахунку продовжить поступово збільшуватися за умови, якщо гривня не девальвує.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!