Дискусії України з МВФ можуть затягнутися - S&P

Середа, 23 січня 2013, 15:58

Дискусії влади України з МВФ про нову стабілізаційну програму  можуть затягнутися на кілька місяців.

Про це йдеться в аналітичному звіті міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's, передає "Інтерфакс-Україна".

"Надання нових кредитів з боку МВФ залежить від реалізації ключових структурних реформ... Дискусії з МВФ можуть затягтися на кілька місяців, а укладену угоду буде непросто реалізувати", - відзначають аналітики.

За оцінкою S&P, до проблемних питань відносяться зростання внутрішніх тарифів на газ, консолідація бюджету та більш гнучкий режим валютного курсу.

Реклама:

У звіті нагадується, що в період з 29 січня по 12 лютого 2013 уряд України і МВФ мають почати обговорення умов нової програми. Термін дії попередньої програми минув 27 грудня 2012.

У звіті S&P також наголошується, що потреби уряду і Нацбанку у фінансуванні в 2012 році збільшилися до історичного максимуму і залишаться високими в середньостроковій перспективі.

"Ми очікуємо, що витрати на виплату боргу МВФ зумовлять історично максимальний рівень потреб у зовнішньому фінансуванні в 2013-2017 роках. Уряд також має значні потреби в рефінансуванні боргових зобов'язань в нацвалюті поряд зі значними дефіцитами бюджету розширеного уряду", - підкреслюється в звіті.

За оцінкою S&P, в загальній складності витрати уряду та НБУ на обслуговування і погашення боргу перед МВФ, як очікується, збільшаться з 3,9 млрд доларів в 2012 році до 6,4 млрд доларів в 2013 році.

"У 2014-2017 роках видатки державного сектора на обслуговування і погашення зовнішнього боргу перед МВФ залишаться високими в середньому на рівні 4,7 млрд доларів, і, таким чином, ми не очікуємо істотного скорочення потреб уряду в забезпеченні валютного фінансування в середньостроковій перспективі для запобігання дефолту", - наголошується в звіті.

Як відомо, місія Міжнародного валютного фонду відвідає Україну з 29 січня по 12 лютого 2013 року.

Як повідомлялося, за словами першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, Україна розраховує отримати новий кредит від МВФ у сумі 15 млрд доларів.

Нагадаємо, у вересні 2012 року Рада НБУ порекомендувала уряду активізувати співпрацю з МВФ в рамках програми stand by.

МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд доларів.

Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд доларів, але у 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на узгоджені з кредитором 30% і для комунального сектору майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

Як відомо, в 2013 році Україні треба буде виплатити МВФ 5,8 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: