Думка експерта: Підвищення тарифів торкнеться всіх категорій населення

Понеділок, 21 січня 2013, 13:43

Першими відчути на собі нові ціни на комуналку можуть люди з високим рівнем офіційного заробітку і великою житловою площею, але інші категорії населення також не мине підвищення тарифів.

Про це заявив голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

"Схоже, уряд усвідомив, що він знаходиться в тупиковій ситуації - рецесія економіки, дефіцит бюджету, відсутність вагомих підстав для зростання доходів скарбниці. Саме з цим пов'язана заява Азарова про те, що влада готова піти на диференційоване підвищення тарифів на компослуги заради продовження співпраці з МВФ", - зазначив Надєїн.

За словами експерта, цілком можливо, що таке підвищення відбудеться вже найближчим часом, оскільки МВФ повірить тільки в прийняті рішення, а не в обіцянки. І почнуть з найбільш забезпечених верств населення.

Реклама:

"Реформи проходять виключно на папері. Проблема дорогих імпортних енергоресурсів досі не вирішена. Заміщення російського газу іншими видами палива якщо і відбувається, то дуже повільно. Дві державні програми - з енергоефективності та з реформування ЖКГ, де-факто провалені, вони не фінансуються . На цьому тлі складно очікувати якогось якісного ривка і на перший погляд найпростіше почати вирішення проблем з підвищення тарифів", - підкреслив Надєїн.

Експерт зазначив, що між тим, це не приведе до поліпшення якості послуг.

"Заборгованість населення за підсумками листопада 2012 перевищила 11,6 млрд гривень, при цьому з початком осені вона щомісяця зростає на 10-12%. Про що це говорить? Про те, що у людей немає грошей, і підвищення тарифів обернеться зростанням неплатежів" , - прогнозує експерт.

Єдиний вихід з ситуації - проведення комплексної реформи житлово-комунального сектору.

"У цій реформі, підвищення тарифів - лише один з елементів, далеко не ключовий. Адже на модернізацію ЖКГ необхідно 700 млрд гривень, а таких коштів зібрати з населення неможливо", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: