Головний геолог України наближений до "Сім'ї" президента

Четвер, 17 січня 2013, 09:44

Президент Віктор Янукович посилює вплив на нафтогазовий сегмент.

Про це пише "Комерсант-Україна".

16 січня новим главою Держслужби геології та надр призначено близького до оточення глави держави Валерія Дудінова, який має намір продовжити політику залучення зарубіжних інвесторів до видобутку сланцевого газу і газу вугільних пластів, пише видання.

Як пише видання, Дудінова пов'язують дружні стосунки з нинішнім главою Міненерговугілля Едуардом Ставицьким та його екс-радником, а нині міністром екології та природних ресурсів Олегом Проскуряковим. Саме останній ініціював призначення Дудінова на посаду в.о. глави Держгеологіі.

Реклама:

Крім того, стало відомо, що до приходу в Держгеологіі Дудінов працював у вугільній компанії "Інвестиції і розвиток", що належить народному депутатові Ігорю Гуменюку (Партія регіонів).

"Топ-менеджери цієї компанії вже перейшли на роботу в корпорацію "МАКО" старшого сина президента Олександра Януковича і в Міненерговугілля", - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними видання, її колишній віце-президент Сергій Кузяра був радником попереднього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка. Він раніше заявляв, що курирував взаємини з вугільними компаніями, в тому числі з ДРФЦ і "МАКО", підконтрольними Олександру Януковичу.

Як розповіло джерело в Мінекології, Дудінов продовжить стратегію розвитку, розпочату ще Ставицьким. Зокрема, буде активно залучати до видобутку сланцевого газу і газу вугільних пластів зарубіжних, насамперед американських інвесторів.

"Вже в найближчі два роки додатковий видобуток по всіх проектах складе мінімум 5 млрд кубометрів газу в рік, що дозволить значно скоротити залежність від Росії, - говорить співрозмовник в міністерстві. - Це серйозне завдання, і здійснити його з урахуванням бюрократизації самого процесу розробки надр можливо, тільки маючи повний карт-бланш на найвищому рівні".

За його словами, зростання видобутку газу тепер стане головним завданням всього енергетичного блоку уряду.

В опозиції відзначають, що видобуток газу обіцяє чималі прибутки, за найскромнішими оцінками - близько 2,1 млрд доларів на рік. При цьому до розробки родовищ залучаються і приватні українські компанії, наприклад "СПК Геосервіс".

"Сім'я" президента просто не захотіла упускати з-під контролю найбільш прибутковий і перспективний сегмент української економіки, незважаючи на те, що на нього претендував той же Дмитро Фірташ", - заявив народний депутат Сергій Пашинський ("Батьківщина").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!