Мінфін хоче підвищити втричі податок на землю

Четвер, 17 січня 2013, 09:12

Мінфін підготував зміни до Податкового кодексу, яким запропонував переглянути ставки плати за землю з 1 січня 2014 року, підвищивши їх втричі.

Про це пише "Комерсант-Україна".

На сьогодні ставка податку для ріллі, угідь та пасовищ становить 0,1% від нормативної грошової оцінки за 1 га, тобто більше 20 гривень при середній по Україні нормативній оцінці в 20,6 тис гривень на 1 січня 2012 року. Проте вже через рік плата може скласти мінімум 68 гривень, пише видання.

Крім того, до ділянок сільгоспугідь з багаторічними насадженнями буде застосовуватися ставка 0,09% замість 0,03%.

Реклама:

"За цією ж ставкою буде стягуватися податок з користувачів лісових земель, які зараз перераховують лише плату за спеціальне використання лісових ресурсів. Крім того, запропоновано підняти ставку на всі інші категорії земель з 1% до 3% від суми нормативної оцінки ділянки несільськогосподарського призначення", - йдеться у повідомленні.

Орендна плата за використання всіх земель не зможе бути менше, ніж ставка податку.

Зараз, відповідно до Податкового кодексу, ця норма поширюється тільки на сільськогосподарські землі і оренда решти земель не може бути менше трикратного розміру земельного податку. Всі ці зміни спрямовані на збільшення доходов місцевих бюджетів, говориться в матеріалах Мінфіну.

У 2012 році в них надійшло приблизно 11,7 млрд гривень земельного податку.

Одночасно Мінфін пропонує позбавити пільг зі сплати земельного податку - які повинні були діяти до 2015-2016 років - космічну, судно-, літакобудівну галузь, а також суб'єктів кінематографії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!