У Донецьку схвалили проект угоди з Shell щодо сланцевого газу

Середа, 16 січня 2013, 19:28

Україна наблизилася до реалізації проекту на 10 мільярдів доларів з видобутку сланцевого газу.

Як пише видання Reuters, 16 січня Україна узгодила проект угоди про розділ продукції з Royal Dutch Shell.

За даними видання, депутати Донецької області, де знаходиться Юзівське родовище, в присутності міністра екології та природних ресурсів Олега Проскурякова схвалили проект угоди з Shell.

"У разі успіху пошукових робіт на Юзівській ділянці, ми вже через 5-6 років зможемо вийти на обсяги видобутку газу в кілька мільярдів кубометрів на рік, а через 10 років - на обсяги в 8-10 і більше мільярдів кубометрів газу", - сказав Проскуряков.

Реклама:

За його словами, проект з видобутку сланцевого газу з Shell може стати найбільшим інвестиційним проектом в історії України.

"Базовий сценарій Shell - інвестиції понад 10 мільярдів доларів, оптимістичний – більше 50 мільярдів доларів", - зазначив міністр.

За оцінками геологів, запаси газу на Юзівському родовищі можуть становити 2 трлн кубометрів, на Олеському - до 1,5 трлн кубометрів.

Як відомо, Україна впродовж останніх трьох років веде поки безрезультатні переговори з Москвою про зниження ціни на газ, яка в обмін вимагає контроль над експортними трубопроводами в Європу або політичну інтеграцію Києва в Митний союз.

Дорожнеча газу підсилює потребу України у позиках, але ключовий кредитор МВФ не поспішає з відновленням фінансування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: