Україна - одна з останніх у Рейтингу економічних свобод

П'ятниця, 11 січня 2013, 17:21

Україна посіла 161 місце зі 177 країн у рейтингу "Індекс економічної свободи", опублікованому фондом Heritage Foundation.

Індекс економічної свободи України становить 46,3 бали зі 100 можливих, передає "BBC Україна".

Це - найнижчий показник із 43-х європейських країн, і з ним вона потрапила до групи країн, де пригнічуються економічні свободи. Середній показник у світі - 59,6 балів.

Перше місце в Рейтингу економічних свобод посів Гонконг. Показник його економічної свободи становить 89,3 бали зі 100. Разом із Сингапуром, Австралією, Новою Зеландією та Швейцарією він входить до групи економічно вільних країн.

Реклама:

Всі країни, оцінювані в рейтингу, поділені на 5 груп за ступенем економічної свободи: вільні (оцінені у 100 - 80 балів), здебільшого вільні (70 - 79,9 балів), відносно вільні (69,9 - 60), здебільшого невільні (59,9 - 50), та такі, де економічні свободи пригнічуються (49,9 - 0).

Саме до останньої групи цього року потрапила Україна.

Білорусь посіла 154-е місце, Росія - 139-е, Молдова - 115-е.

Найвищий Індекс економічних свобод Україна мала в 2009 році - тоді він був близько 49 балів, а у 2010 році він упав до 46 балів. За останній рік індекс виріс на 0,2 бали.

Укладачі рейтингу відзначають "скромні досягнення в монетарній свободі та свободі підприємництва, які переважують свободу праці та свободу від корупції".

"Економічна свобода в Україні і надалі зазнає суворих репресій. Попередні реформи, включно з запровадженням конкурентних податкових ставок та незначні нормативні зміни, не змогли стимулювати значний економічний розвиток або появу більш динамічного приватного сектора", - йдеться у повідомленні рейтингу.

Автори рейтингу вважають, що реформи не спрацювали через "погану політику та слабкі інституційні структури всієї економіки".

Вони вказують на те, що в Україні поширена корупція, закони функціонують погано, а також країні бракує виконання контрактів та захисту прав власності.

"Прогрес у приватизації та залученні іноземних інвестицій був мізерним. Потенційні вигоди від свободи торгівлі підриває відомчий контроль капіталу та інвестицій", - зазначають укладачі рейтингу.

Індекс економічної свободи понад 10 років обчислюють The Wall Street Journal та The Heritage Foundation.

Застосовуючи теорію Адама Сміта про добробут націй, автори індексу вимірюють економічну свободу у 185-и країнах за 10-ма показниками: права власності, свобода від корупції, фіскальна свобода, державні витрати, свобода підприємництва, свобода праці, монетарна свобода, свобода торгівлі, свобода інвестицій, фінансова свобода.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!