Агенство Moody's розчарувалося у політиці України

Четвер, 6 грудня 2012, 09:24

Рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних облігацій України на один щабель - з B2 до B3.

Прогноз залишається "негативним", передає УНІАН з посиланням на повідомлення агентства.

Рішення агентства про зниження рейтингу ґрунтується на таких взаємопов'язаних факторах: перегляді в гірший бік оцінки інституційної міцності України, на дефіциті зовнішньої ліквідності, який підвищує ризик валютної та більш широкої фінансової та економічної кризи, а також на порівняно слабких економічних перспективах країни.

Основним чинником, що лежить в основі зниження рейтингу України, є оцінка інституційного потенціалу країни на тлі слабко передбачуваної політики та зниження прозорості даних.

Реклама:

За методологією Moody's, це відображено в зниженні рейтингового фактора "інституційна сила" до рівня "дуже низький" з показника "низький - дуже низький".

Слабка політична передбачуваність проявляється в слабкому досвіді у проведенні реформ, передбачених минулою і нинішньою програмою МВФ, в нездатності домовитися з Росією про ціну на газ протягом року, а також в адміністративних заходах на валютному ринку.

Проблема прозорості проявилася зокрема в тому, що Національний банк припинив з січня 2012 року публікувати щоквартальні оновлення, що викликає особливу стурбованість в умовах нестійкої зовнішньої ліквідності.

Агентство очікує, що зростання ВВП сповільниться з 5,2% у 2011році до 0,5% у 2012 році.

Згідно із прогнозом Moody's, деяке відновлення до 1,5% відбудеться в 2013 році, частково завдяки обмеженому зростанню кредитів, пов'язаних із валютною політикою центробанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: