"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Thomson Reuters пророкує появу чорного ринку валюти в Україні

Вівторок, 4 грудня 2012, 09:12

Введення збору при валютообмінних операціях може призвести до виникнення чорного ринку валюти.

Про це заявив керуючий директор по Росії та країнах СНД агентства Thomson Reuters Олексій Новіков в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Україна".

"Проблеми України відомі, питання в тому, за яких умов країна вийде з цього стану, тому що таку ситуацію з рівнем доларизації нормальною вважати не можна. Зрозуміло, всі ці заходи тимчасові - така політика повинна колись завершитися", - сказав він.

За його словами, такі заходи приводять до виникнення чорного ринку валюти.

Реклама:

Незважаючи на всякі обмеження і судові заходи, уряди країн, що розвиваються, коли вводили податки, були змушені з ним миритися.

А потім, коли ситуація налагоджувалася, ці жорсткі заходи скасовувалися, оскільки збереження такої політики протягом тривалого часу неефективно.

"Аналогом може слугувати ситуація в Європі, де активно обговорюється питання введення податку на трансакції цінних паперів. Це близька за духом філософія - почати стягувати податок на операції з якимись інструментами. Приблизно десять країн ЄС збираються ввести такий податок", - сказав Новіков.

За його словами, в цьому є серйозне протиріччя, так як Великобританія та країни Північної Європи виступають проти цієї норми, а ряд країн, у тому числі Франція, Німеччина та Італія, - в її підтримку.

Новіков зазначив, що в рамках ЄС це може призвести до того, що гроші будуть перетікати з країн, де цей податок буде введений, у великі фінансові центри, де його не буде.

У довгостроковій перспективі перехід до плаваючого курсу добре відіб'ється на економіці, впевнений експерт, оскільки це дозволяє інвесторам чітко розуміти, скільки що-небудь буде коштувати найближчим часом, і планувати продаж або інвестиції.

Проте, на думку експерта, такого роду заходи часто призводять до складнощів у банківській системі, якщо окремі банки не вміють хеджувати валютні ризики.

При різкій зміні курсу національної валюти до іноземної валюти боргове навантаження резидентів країни у валюті може різко зрости.

"Така ж проблема існує для фізичних осіб, якщо вони робили накопичення у валюті або мали заборгованість у валюті, -  говорить Новіков. Їм доводиться адаптуватися до різких коливань курсу".

"Впровадження нової стратегії вимагає дуже розумної політики з управління ризиками", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!