Європейські банки залишають український ринок

Вівторок, 25 грудня 2012, 08:53

Збитки, спричинені проблемними валютними кредитами, стагнація економіки і конкуренція з місцевими установами змушують західні банківські групи шукати способи покинути український ринок.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як відзначає видання, в році, що минає сім банків з іноземним капіталом пішли або до мінімуму скоротили свою присутність в країні, а інші зайнялися чищенням своїх кредитних портфелів.

Однак піти можуть не всі бажаючі - при нинішньому дефіциті покупців і ціною банківських активів багато з них будуть змушені залишитися.

Реклама:

"Європейські банки, що присутні в Україні, в 2012 році були змушені визнати втрату інтересу до цього ринку. Однак піти з нього виявилося нелегко через дефіцит покупців, тому установи пішли шляхом скорочення активів, в основному роздрібних", - йдеться в статті.

"Кредит Європа банк", що належить турецькій FIBA ​​через голландський Credit Europe Bank, закрив у січні всі свої відділення, окрім центрального офісу. Його позичальники тепер погашають кредити через мережу Правекс-банку, пише видання.

Влітку шведська SEB Group продала СЕБ Банк Олександру Адарічу. Тепер він розвиває його як Фідобанк. SEB Group залишилася на ринку, але її "СЕБ корпоративний банк" не працює в роздрібі.

А в грудні Адаріч купив за 83 млн доларів "Ерсте банк" у австрійської Erste Group.

Дві "дочки" французької групи Societe Generale - Профінбанк і компанія "Простофінанс" - продали Альфа-банку портфель кредитів на суму 700 млн гривень. Перестав бути західним і Фольксбанк, оскільки австрійську групу Volksbank International викупив Ощадбанк Росії.

Тепер українська "дочка" групи буде об'єднана з дочірнім банком Ощадбанку Росії.

Найпомітнішою угодою року стало придбання банку "Форум" "Смарт-холдингом" Вадима Новинського. Колишній власник банку - німецький Commerzbank - вклав у нього за п'ять років близько 1 млрд доларів і залишив Україну зі збитком.

Як пише видання, змінить іноземних акціонерів і Кредитпромбанк, який бізнесмен Микола Лагун вирішив викупити у пулу європейських інвесторів.

Банкіри повідомляють, що активні переговори про продаж українських "дочок" ведуть грецькі Alpha Bank (володіє Астрабанком) і Eurobank EFG (через нідерландський EFG New Europe Holding BV володіє Універсалбанком), а також шведський Swedbank.

Угода щодо останнього може завершитися до кінця 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!