Голова Ради НБУ виступає проти валютного коридору

Неділя, 2 грудня 2012, 11:46

Голова Ради НБУ Ігор Прасолов виступає проти запровадження в Україні валютного коридору.

Про це він заявив під час круглого столу, передає ZN.UA.

"(Я проти) навіть перехідного періоду. Завдання НБУ, щоб населення звикло до того, що курс в обмінних пунктах буде постійно рухатися вгору-вниз, виходячи з економічної ситуації, стану платіжного балансу, ліквідності, заощаджень", - сказав представник НБУ.

Прасолов підкреслив, що Нацбанк планує зробити курс більш гнучким, але це не означає, що він буде абсолютно плаваючим.

Реклама:

"Плаваючий курс присутній там, де розвинені економіки. Те, що ми не можемо проводити політику плаваючого курсу - це всім зрозуміло. Південноафриканські країни спробували так зробити. Як наслідок в економіці настав повний хаос і вони швидко від цього відмовилися", - додав глава ради НБУ.

У свою чергу заступник директора гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк зауважив, що згідно чинного законодавства головним пріоритетом діяльності НБУ є забезпечення та підтримка цінової стабільності в державі.

"Ні закон "Про Національний банк", ні основні засади грошово-кредитної політики не містять жодних зобов’язань НБУ утримувати курс гривні до будь-якої іноземної валюти в певних межах", - зауважив Арсенюк.

Натомість екс-заступник глави НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко вважає, що запровадження валютного коридору сприяло б "заспокоєнню людей".

"Найкращий шлях – запровадити коридор в цьому році. Припустимо – 8-8,5 поставити – люди вже заспокояться. В наступному році – 8-8,7. (Потім) сказати, що все ми більше не відповідаємо за рух курсу в рамках цього коридору. Але ми відповідаємо за темпи інфляції – гарантуємо, що вони не будуть вищі 5%, яке це робиться в інших країнах", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, у Нацбанку готові відмовитися від фіксованого курсу гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!