"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна потрапила в Топ-20 найбільш мілітаризованих держав

П'ятниця, 14 грудня 2012, 11:22

Україна замикає першу двадцятку країн з найбільшими воєнізованими економіками.

Про це свідчить дослідження Боннського міжнародного інституту конверсії, передає ej.by.

Згідно "Глобального індексу мілітаризації" перше місце в 2012 році посів Ізраїль, за ним йдуть Сінгапур і Сирія. Росія опинилася на четвертому місці, випередивши Кувейт (8) і Саудівську Аравію (10).

"Азербайджан зайняв п'ятнадцятої позиції, одразу за ним іде Білорусь (16). Україна замикає двадцятку", - йдеться у дослідженні.

Реклама:

Сполучені Штати посіли лише 30 місце, хоча за видатками на військові цілі вони лідирують - військовий бюджет США складає 687 мільярдів доларів.

У першій півсотні знаходяться і кілька країн Латинської Америки - Чилі (34 місце), Еквадор (36), Перу (48) і Колумбія (49). Положення країни-укладачки індексу - Німеччини незначно змінилося - з 73 місця у 2009 році вона перемістилася на 81 місце. Китай зайняв 83 місце, проте за видатками на оборону - 114 мільярдів доларів - він йде відразу після США.

Рейтинги мілітаризації складаються Боннським міжнародним інститутом конверсії (BICC) з 1990 на основі даних, отриманих з 149 країн. Одним з головних критеріїв є частка витрат на оборону в загальному обсязі валового національного продукту (ВВП). При цьому експерти порівнюють витрати на військові цілі з іншими соціально-суспільними витратами, наприклад, на охорону здоров'я та освіту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!