"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укргазбанк" несподівано заробив мільйонний надприбуток

Четвер, 13 грудня 2012, 09:30

"Укргазбанк" несподівано заробив в листопаді надприбуток - 596 млн гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"12 грудня в "Укргазбанку", націоналізованому влітку 2009 року, оголосили про рекордний прибуток. У листопаді установа заробила 596,5 млн гривень, тоді як за попередні 10 місяців його чистий прибуток склав 504 млн гривень. В останні роки банк був або збитковим (в 2009 і 2011 роках він втратив 4,4 млрд та 3,6 млрд гривень відповідно), або декларував мінімальний прибуток - у 2010 році вона становила всього 10 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Як пише видання, листопадовий прибуток "Укргазбанку" виглядає дивним і на тлі показників всього банківського ринку.

За даними Асоціації українських банків, найбільший в Україні банк - "ПриватБанк" - заробляв протягом року щомісяця в середньому по 100-150 млн гривень. Найбільший чистий прибуток за один місяць цього року показав ВТБ Банк - 385 млн гривень у лютому. Однак з прибутком в 1,1 млрд гривень "Укргазбанк" все одно не зміг обігнати "ПриватБанк", який за ці ж 11 місяців заробив 1,4 млрд гривень.

В "Укргазбанку" розповіли, що прибуток був отриманий в результаті активної роботи з простроченою заборгованістю, частка якої в листопаді скоротилася на 9%.

"Клієнти гасили проблемні кредити, щось ми взяли на баланс, щось продали. Тож вийшло розформувати резерви. Із загальної суми прибутку операційний прибуток становить близько 40 млн гривень, інша частина сформована за рахунок погашення кредитів та стягнення застав", - пояснив заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак.

У банку уточнили, що мова йде про проблемні борги великих корпоративних клієнтів, які були сформовані ще тоді, коли установу контролював Василь Горбаль, пише видання.

"При цьому в прес-службі банку не змогли уточнити обсяг проблемної заборгованості на поточний момент. За підсумками III кварталу вона досягала 32,5% усіх активів. При цьому "безнадійних" боргів з простроченням понад 90 днів в установи було на 4,9 млрд гривень, під які на таку ж суму були сформовані резерви", - наголошується в повідомленні.

На думку учасників ринку, "Укргазбанку" вдалося зменшити обсяг проблемних активів також за рахунок роботи з колекторською компанією "Універсальна колекторська група".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!