У Арбузова запровадять "готівкове" обмеження для іноземних інвесторів

П'ятниця, 9 листопада 2012, 09:41

Іноземні інвестори за рішенням Нацбанку більше не зможуть зараховувати ввезену ними готівкову валюту на інвестиційні рахунки в українських банках.

Постановою №450, яка набуде чинності після офіційної публікації, регулятор забороняє інвесторам зараховувати на інвестрахунки готівкову валюту, ввезену в Україну і задекларовану на митниці, пише "Комерсант-Україна".

У них залишається право відкривати інвестиційні рахунки та поповнювати їх безготівковим способом з-за кордону.

Учасники ринку не очікували введення подібної заборони на операції з готівковою валютою.

Реклама:

"Згідно із декларацією, в країну можна ввозити понад 10 тис євро. У нас в країні зараз є умови для розміщення грошей. Можливо, постанова прийнята з метою фінансового моніторингу коштів нерезидентів", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

За його словами, ці інвестрахунки підлягають конвертації, і за їх рахунок можна купувати державні папери, а валютні ризики беруть на себе інвестори.

Вимога письмового декларування фізичними особами-резидентами і нерезидентами ввезення/вивезення сум готівкових понад 10 тис євро існує з 2008 року.

Банкіри розраховують, що ця вимога центробанку не знизить інтерес іноземних інвесторів до українського ринку.

"Як правило, офіційно працюючі компанії спокійно перераховують кошти з-за кордону. Готівка використовується, коли підприємства не хочуть світити свої розрахунки і інвестиції", - відзначає заступник голови правління одного з найбільших банків.

Експерти відзначають, що ця вимога пов'язана із загальним курсом Нацбанку на обмеження готівкового обігу та брудних грошей в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: