Бізнес очікує пожвавлення економічної активності - НБУ

Середа, 7 листопада 2012, 14:54

Інфляційні очікування керівників підприємств залишилися на рівні попереднього кварталу і є найнижчими за весь період здійснення опитувань, починаючи з 2006 року.

Про це заявив директор Генерального економічного департаменту Олександр Петрик, посилаючись на результати опитування щодо ділових очікувань підприємств у IІI кварталі 2012 року, йдеться на сайті НБУ.

За словами Петрика, в опитуванні взяли участь 1 201 підприємство з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Основним фактором, який обумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво.

Реклама:

Крім того, більше половини респондентів (54,7%) уважають, що обсяги виробництва в Україні залишаться незмінними.

Оцінки респондентів щодо поточної бізнес-активності та перспектив на наступні три та 12 місяців були впевнено позитивними.

"Зокрема, респонденти покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств та очікують зростання економічної активності в наступні три місяці, найбільше щодо збільшення загальних обсягів реалізації та покращення фінансово-економічного стану підприємств", - йдеться у результатах опитування.

"Згідно з результатами останнього опитування індекс ділових очікувань підприємств у ІІІ кварталі 2012 року становив 115,1%, що є свідченням очікування пожвавлення економічної активності в наступні 12 місяців", – зазначив Петрик.

Також, згідно з опитуванням, респонденти прогнозують покращення фінансово-економічного стану своїх підприємств, збільшення обсягів реалізації виробленої продукції та інвестиційних видатків, а також зростання кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців.

Зростання виробничих витрат, на думку респондентів, продовжиться нижчими темпами.

"Серед основних факторів, що обумовлюють зростання вихідних цін, респонденти називають подорожчання енергоносіїв (63,9% відповідей) та сировини і матеріалів (62,5%). Знизилися оцінки впливу рівня процентної ставки за кредитами, податкового тиску, цін на світових ринках та конкуренції з іноземними виробниками", - йдеться в результатах.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, збереглася на рівні минулого кварталу. Серед них зросла і залишається найбільшою частка тих, що планують брати банківські кредити в гривнях.

Частка респондентів, які скаржаться на проблеми зі своєчасним та повним проведенням операцій із коштами, розміщеними на банківських рахунках, знизилася до найнижчого рівня за час проведення опитувань і становила 2,9% порівняно з 4,1% у попередньому кварталі.

"Таким чином бізнес оптимістично налаштований і очікує пожвавлення економічної активності в наступні 12 місяців", – зауважив О Петрик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!