Азаров каже, що "подолана руїна" повернулася

Середа, 7 листопада 2012, 11:26

Україна опинилася у загрозливій ситуації у зв’язку зі світовою економічною кризою.

Про це на засіданні Кабміну 7 листопада заявив  прем’єр Микола Азаров.

"Економічна криза набирає, на жаль, оберти. Позитивних для нас тенденцій на зовнішніх ринках поки немає. Навпаки поглиблення боргової кризи у деяких країнах суттєво зменшили попит на український метал. При всьому ціни на окремі види металопродукції вже близькі до собівартості їх виробництва. Тільки за жовтень, ціни на арматуру, прокат, заготовку впали на 11-15%", - сказав Азаров.

Він додав, що подібна несприятлива ситуація склалася і з залізорудною сировиною та продукцією хімічної промисловості, які становлять левову частина українського експорту.

Реклама:

"Валютної виручки до країни приходить менше. В той же час ще більше тисне на Україну кабальна ціна на російський газ. Витрати зростають. Якщо в 2009 році щомісяця Україна витрачала на купівлю газу 520 мільйонів доларів, то сьогодні – близько мільярда щомісяця", - сказав прем’єр.

За словами Азарова, крім того, на внутрішньому споживчому ринку продається 59% товарів вироблених в Україні і 41% імпортованих.

"Таке співвідношення може собі дозволити заможна країна, зі стабільно зростаючим експортом. У нас інші умови. І нам треба не тільки вижити, а й розвиватися в таких умовах", - сказав він.

"От чому я переконаний, що відповідальні перед своїм народом політики в такій загрозливій ситуації відкладають суперечки, а безвідповідальні і безглузді –  кличуть на барикади. Не можна гаяти часу. Чекати на чукчу допомогу зовні не можна. Розраховувати нам треба в першу чергу на себе", - підсумував прем’єр.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: