Польща таки виторгувала у "Газпрому" 10% знижку

Вівторок, 6 листопада 2012, 14:49

Польська держнафтогазова компанія PGNіG домовилася про знижку на російський газ, що поставлявся до Польщі, в розмірі більш як 10%.

Про це повідомила голова правління PGNіG Гражина Пьотровська-Оліва 6 листопада у Варшаві, передає УНІАН.

Вона відмовилася назвати орієнтовну ціну палива, що купувалося, посилаючись на комерційну таємницю, проте наголосила, що нові умови дадуть змогу польській компанії купувати російський газ на "порівнянних умовах" з іншими найбільшими споживачами "Газпрому" в Європі.

Головними здобутками досягнутої 5 листопада увечері угоди Пьотровська-Оліва назвала, окрім нижчої ціни, зміну формули визначення вартості російського газу.

Реклама:

За її словами, ціна російського газу, що поставляється до Польщі, визначатиметься з урахуванням котирувань на спотовому ринку "блакитного палива", а не виключно нафтових котирувань.

Вона також наголосила, що дешевше паливо з Росії дасть змогу уникнути планованого з 2013 року подорожчання газу для польських споживачів, зазначивши, що PGNіG завдяки новому контракту має намір знизити ціну для своїх клієнтів.

"Наразі можемо сказати, що це буде істотна знижка", - заявила голова компанії.

Також Пьотровська-Оліва повідомила, що 5 листопада ввечері, після підписання контракту, компанія PGNіG відкликала свій позов з Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі, до якого зверталася з проханням змусити "Газпром" знизити газ у лютому 2012 року.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна переплачує за російський газ близько 5 млрд доларів щорічно.

Прем'єр-міністр також зазначив, що Росія ризикує втратити Україну як свого найбільшого покупця газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!