"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Богатирьової розповіли, чому залишили дітей з ВІЛ без грошей

П'ятниця, 23 листопада 2012, 10:57

Міністерство охорони здоров´я висловилося щодо забезпечення матеріальною допомогою дітей, інфікованих вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД.

Постановою уряду від 10 липня 1998 року №1051 встановлено, що дітям, інфікованим вірусом імунодефіциту людини або хворим на СНІД, допомога виплачується у розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ.

"МОЗ листом від 09 грудня 2011 року подало на розгляд до уряду проект постанови, яка передбачає збільшення віку дітей з 16 років до 18 років, а також розмір щомісячної держдопомоги - до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян", - сказано у повідомленні.

За даними відомства, у 2011 році постанова урядом не була затверджена, а повернута до МОЗ 24 травня 2012 року.

Реклама:

"Законом про держбюджет на 2012 рік в межах бюджетної програми передбачено видатки на виплату держдопомоги ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ у сумі 19,2 млн гривень", - повідомили у МОЗ.

У відомстві зазначили, що видатки було передбачено, виходячи з того, що на момент складання бюджетного запиту в органах виконавчої влади перебував проект постанови уряду про розмір держдопомоги ВІЛ-інфікованим дітям з установленим розміром допомоги у сумі 10 неоподаткованих мінімумів, або 170 гривень на одну дитину на місяць.

"Урядом була прийнята постанова 12 вересня 2012 року за №852 "Про розмір щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ", - йдеться у роз’ясненні МОЗ.

У Богатирьової також повідомили, що на виконання закону про протидію поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ та зазначеної постанови, з метою приведення у відповідність до неї, МОЗ розроблено проект наказу у новій редакції щодо порядку виплати держдопомоги ВІЛ – інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ.

"Виплата Державною казначейською службою держдопомоги дітям проводиться за наявності вказаного порядку", - підсумували у відомстві.

Нагадаємо, 22 листопада у Генпрокуратурі повідомили, що через МОЗ ВІЛ-інфіковані діти недоотримують гарантовану державою допомогу, а у віці від 16 до 18 років – взагалі незаконно позбавлені права на її одержання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: