Продаж обленерго був нонсенсом - експерт

Четвер, 22 листопада 2012, 19:10

Після приватизації обленерго ситуація змінилася в гіршу сторону.

Про це в інтерв’ю "Економічній правді" розповів віце-президента Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

"Після приватизації почалися відключення електроенергії. Я це відчуваю на собі, бо живу в приватному будинку на Осокорках. Продаж обленерго - це був нонсенс. От уявіть: посередник купує у державної генеруючої компанії електроенергію за ціною 20 коп, а продає тій же державі по 87 коп, нічого не вклавши в проект", - сказав Пітцик відповідаючи на питання чи змінилася якось ситуація після приватизації обленерго.

За словами віце-президента, ці приватні структури просто експлуатують старі мережі, не витрачаючи жодної копійки на розвиток. Щоб підключитися, треба самому за них все робити.

Реклама:

Крім того, відповідаючи на питання чому у різних регіонах газ для бюджетних установ продається дорожче, ніж для підприємств, Пітцик зазначив: "Ціни встановлює НКРЕ. Газ продають дорожче, ніж в Росії. Мотивація уряду така: мусимо продавати підприємству газ, щоб воно працювало і була зарплата".

Також, за словами віце-президента асоціації, після масової приватизації ТЕЦ та передачі в концесію теплокомуненерго на українців чекає підвищення тарифів.

"Звичайно, призведе. Є кілька підприємств, що знаходяться у приватній власності, але вони так само бідні, як і решта. Але бізнес хитрий, він брав не прості теплокомуненерго, а ті, що виробляють ще й електроенергію. За рахунок цього бізнес тримається на плаву, в іншому випадку збанкротував би. Доки тариф не відповідатиме собівартості, доти бізнесу там нема чого робити", - підсумував Пітцик.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів прийняв постанову, якою продовжив терміни продажу енергетичних компаній до кінця 2012 року.

В уряді впевнені, що приватизація українських енергетичних компаній дозволить залучити в сектор багатомільярдні приватні інвестиції, яких вони так потребують.

Як відомо, 13 січня поточного року Рада прийняла держпрограму приватизації на 2012-2015 роки з прогнозованим обсягом надходжень 50-70 млрд гривень. Згідно з документом, планується забезпечити високі темпи приватизації державних об'єктів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: