"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гривня знову може подешевшати, якщо НБУ перестане продавати долари

Понеділок, 19 листопада 2012, 09:29

Долар на міжбанку подешевшав на 7-8 копійок, повернувшись до позначок початку місяця, проте експерти вважають, що утримання курсу за рахунок коштів НБУ дає лише короткостроковий ефект.

Зміцнення гривні було викликане її дефіцитом, частково спровокованим Нацбанком, пише "Комерсант-Україна".

Після різкого підвищення курсу долара на початку минулого тижня послідував не менш різкий обвал його котирувань - гривня всього за два дні зміцнилася на 1%.

Валютний індикатор знизився з 8,277-8,296 грн/дол 14 листопада до 8,198-8,223 грн/дол 16 листопада.

Реклама:

Ажіотаж, який спостерігається з вересня-жовтня, коли українці скуповували рекордні обсяги валюти - 2,9-3,3 млрд доларів і зростання курсу долара на міжбанку змусили регулятор втрутитися в ситуацію.

"На міжбанку спостерігається величезний попит на долари і вкрай низька пропозиція", - сказала директор гендепартаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

Щоб задовольнити попит, 14 листопада Нацбанк вийшов на міжбанк з інтервенцією по 7,993/8,05 грн/дол.

За оцінками банкірів, було задоволено від 30% до 50% всіх заявок.

Крім того, НБУ працював через Ощадбанк.

"В кінці тижня охочі могли придбати валюту в Ощадбанку по 8,25 грн/дол. При цьому в НБУ ця установа швидше за все купувала долари по 8,05 гривні", - говорить скарбник одного з банків з іноземним капіталом.

Незважаючи на те що в Нацбанку визнали необхідність введення плаваючого курсу гривні, відпускати національну валюту у вільне плавання в найближчі дні ніхто не має наміру.

При цьому утримання курсу за рахунок коштів НБУ дає лише короткостроковий ефект.

"За підсумками листопада ми швидше за все побачимо різке скорочення валютних резервів Нацбанку. За неофіційною інформацією, його резерви вже впритул наблизилися до 24 млрд доларів. Ще 1-2 млрд доларів "намальовані" за допомогою свопів", - сказав керуючий партнер інвесткомпанії "Капітал Таймс" Ерік Найман.

Експерти кажуть, що приймаються регулятором заходи носять лише короткостроковий ефект, і як тільки НБУ перестане продавати долари, гривня знову почне дешевшати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!