"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клименко хоче, щоб всі українці декларували доходи

Субота, 17 листопада 2012, 11:31

Податкова збирається ввести загальне декларування доходів.

У ході однієї з нещодавніх урядових нарад за участю прем'єр-міністра Миколи Азарова, голова Державної податкової служби Олександр Клименко висловився за необхідність введення загального декларування доходів, пише ZN.UA.

За приблизними підрахунками, ця ініціатива, у разі її реалізації, торкнеться близько 30 млн українців (всього працездатного населення і, можливо, значної частини пенсіонерів).

Клименко в коментарі повідомив, що ДПСУ технічно готова приймати податкові декларації від усіх українців, проте необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків.

Реклама:

За його словами, загальне декларування доходів є дуже важливим елементом і стимулом легалізації не тільки зарплат, але і підприємницької діяльності в цілому.

Крім того, загальне декларування, в разі його правильної реалізації, може стати ефективним методом боротьби з корупцією і нелегальними доходами.

"Перед нами стоїть завдання відпрацювати відповідні процедури в такий спосіб, щоб сам процес декларування був зручним і займав мінімум часу у громадян", - повідомив Клименко.

"Як один із варіантів, ми розглядаємо можливість добровільної офіційної легалізації капіталів, щоб підвести нульову риску, створити відправну точку для подальших детінізаційних процесів", - зазначив він.

За словами Клименка, податкова в ході підготовки своїх пропозицій досконально вивчила світовий досвід, а також залучила до роботи над цим питанням одну з провідних світових аудиторських компаній і її міжнародних експертів-консультантів у податковій сфері.

Глава ДПС запевнив, що загальне декларування буде вводитися протягом декількох років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: