"Газпром" погрожує Україні

Понеділок, 12 листопада 2012, 09:21

"Газпром" може оскаржити скорочення закупівель газу Україною  в судовому порядку.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Як пише видання, німецька RWE Supply&Trading розповсюдила заяву, згідно з якою компанія до травня 2013 імпортує в Україну 5 млрд кубометрів газу. Постачання почалися 1 листопада, і до цих пір передбачалося, що протягом року в країну надійде не більше 4,3 млрд кубометрів газу.

Згідно з повідомленням джерела в Міненерговугіллі, збільшення імпорту відбудеться за рахунок розширення технічних можливостей насосних станцій на кордоні між Польщею та Україною.

Реклама:

"Ми знайшли технічні можливості для цього. За умови інвестицій у розмірі 10-12  млн доларів ми розширимо імпортні можливості з 4 до 12 млрд кубометрів на рік на прийом газу з Польщі", - заявив співрозмовник у міністерстві.

"Зараз угода з RWE про постачання газу через територію Польщі підписана до початку травня, але в подальшому контракт буде продовжений до кінця наступного року, відзначили в німецькій компанії", - йдеться в повідомленні.

У Міненерговугілля кажуть, що до кінця 2013 року розраховують поставити до 8 млрд кубометрів газу. При цьому поставки з Росії повинні скоротитися з 27,5 млрд кубометрів цього року до 19,5 млрд кубометрів у наступному.

У свою чергу, заяву про зниження обсягів закупівлі газу у Росії викликало очікувану критику з боку "Газпрому".

"Україна і без того не вибирає весь обсяг російського газу, передбачений контрактом. Раніше нам казали, що це відбувається в силу зниження споживання газу через проблеми в українській економіці. Зараз же з'ясовується, що, не виконавши контракт з нами, "Нафтогаз" шукає обсяги на стороні. Це неприйнятно", - заявило джерело в "Газпромі".

"Якщо ключовий для нас український ринок буде скорочуватися такими темпами, ми не виключаємо можливості оскаржити навіть нинішнє скорочення закупівель в суді", - сказав співрозмовник.

Як зазначають юристи, шанси на перегляд угод у "Газпрома" не високі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: