Українське молоко заборонили в РФ через порушення санітарних норм

Понеділок, 8 жовтня 2012, 11:47

Російська влада назвала причини введення тимчасової заборони на ввезення української молочної і м'ясної продукції.

У Россільгоспнагляді вважають незадовільним санітарний стан восьми підприємств, називаючи в у претензіях наявність прострочених миючих засобів, відсутність приміщень для прибирального інвентарю і недостатню кількість мишоловок, пише "Комерсант-Україна".

Россільгоспнагляд оголосив причини, з яких з 4 жовтня була введена тимчасова заборона на ввезення в країни Митного союзу молочної та м'ясної продукції восьми виробників.

Звіт відомства містить списки порушень кількох українських підприємств, але їх назви не уточнюються.

Реклама:

Про введення заборони у Росспоживнагляді заявили 26 вересня.

Під заборону потрапила молочна продукція "Моліс", "Глобино" та дочірніх підприємств французьких компаній "Данон Дніпро", "Лакталіс Миколаїв" і "Бель Шостка Україна", а також продукція переробників м'яса - компанії "АПК-Інвест" і м'ясокомбінату "Зоря" .

Більшість зауважень Россільгоспнагляду стосується санітарного стану українських заводів.

"Цілісність підлог в цеху приймання молока порушена, що ускладнює якісну мийку та дезінфекцію. Використовуються прострочені миючі засоби", - йдеться у звіті про перевірку підприємства-виробника сирів і сухого молока.

"У сиропосолочному цеху кран, балки і труби мають сліди іржі, що не виключає попадання механічних домішок на блоки сиру", - повідомляється про інший завод.

"Відсутні пастки для гризунів", - йдеться про третій.

Втім, у звіті зустрічаються і більш серйозні порушення: недостатнє дослідження сировини на відповідність санітарно-ветеринарним вимогам, відсутність документів про перевірки підприємства українською Держветфітослужбою.

Заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк називає претензії Россільгоспнагляду "звичайним робочим моментом".

Експерти ж називають нові обмеження черговою спробою російської влади захистити внутрішній ринок.

Як повідомлялося, Россільгоспнагляд з 4 жовтня ввів тимчасові обмеження на ввезення продовольчих товарів деяких українських підприємств.

Обмеження введені за підсумками перевірки, проведеної в липні 2012 року фахівцями Россільгоспнагляду, ветеринарних служб Білорусі, Казахстану і України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: