РФ і Україна розпочинають будівництво заводу ядерного палива

Четвер, 4 жовтня 2012, 11:44

Росія і Україна почнуть будівництво заводу з виробництва ядерного палива.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Урочиста церемонія початку будівництва заводу з виробництва ядерного палива - спільного російсько-українського проекту – відбудеться в четвер у Кіровоградській області в Україні.

Повномасштабні будівельні роботи на майданчику, як повідомлялося, розгорнуться після розробки і затвердження проектної документації.

Реклама:

Як зазначається у повідомленні, документацію розроблятимуть російські та українські проектні організації. Російська сторона братиме участь у підготовці технологічних розділів проекту.

Уряд України у вересні 2010 року затвердив результати конкурсу, за підсумками якого російське ВАТ "ТВЕЛ" було визнано переможцем тендера з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Угоду про спорудження заводу було підписано в жовтні 2010 року. У 2011 році завершені процедури з реєстрації російсько-українського СП зі спорудження заводу ядерного палива - приватного акціонерне товариство "Завод з виробництва ядерного палива" (ПрАТ "ЗВЯТ").

50% + 1 акція в ньому належить українському ДК "Ядерне паливо", а 50% мінус 1 акція - російському ТВЕЛу.

Фінансування будівництва на 70% здійснюватиметься за рахунок позикових коштів, на 30% - за рахунок українських і російських акціонерів.

Крім того, на першочергові заходи ТВЕЛ надасть СП позику у розмірі 3 млн доларів.

Згідно із затвердженим українським урядом у червні 2012 року техніко-економічним обґрунтуванням проекту, його загальна вартість становитиме понад 460 млн доларів, а потужність заводу - 800 тепловидільних збірок на рік.

У 2015 році завод має розпочати виробництво твелів і ТВЗ, у в 2020 році -  виготовлення паливних порошків, таблеток і ТВЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: