Думка експерта: В Україні немає стандартів меддопомоги

Вівторок, 30 жовтня 2012, 15:26

В Україні відсутні стандарти надання медичної допомоги.

Про це повідомив директор з продажу страхової компанії "Актив-гарант" Віталій Козловський.

За його словами, для того, щоб вводити обов'язкове медичне страхування, потрібно для початку розробити стандарти надання медичної допомоги.

"Розробкою даних стандартів ось вже 10 років займається ціле управління Міністерства охорони здоров'я, але до цих пір цей процес не зрушився з мертвої точки", - сказав Козловський.

Реклама:

Крім того, експерт пояснив, що являють собою ці стандарти.

"При огляді пацієнта лікар повинен мати чітко прописаний порядок дій і перелік аналізів, необхідних для того, щоб поставити діагноз. Зараз людину, яка прийшла по страховці, розглядають, як можливість заробити і призначають йому деколи абсолютно непотрібну дорогу діагностику", - зазначив Козловський.

Також, експерт заявив, що якщо медичні стандарти не будуть затверджені і збережеться нинішній стан речей, то гроші, зібрані зі страхувальників, дуже швидко закінчаться і система завалиться.

Козловський відзначає, що якщо буде територіальна прив'язка застрахованих громадян до місця проживання, то люди відправляться в звичайні поліклініки, де їх зобов'язані були обслуговувати і до цього. І отримають у них той же рівень сервісу.

"У разі, якщо ж територіальної прив'язки не буде, то не виключено, що все місто буде обслуговуватися в декількох клініках, які в народі вважаються кращими, відповідно, тільки туди і підуть всі гроші", - поінформував директор.

За словами Козловського, у законопроектах, розроблених до теперішнього часу, передбачалося, що гроші будуть спрямовуватися не страховим компаніям, а спеціально створеному державному фонду-монополісту.

"Можливо, варто ввести спеціальне ліцензування цього виду діяльності, прописати критерії відбору компаній, що бажають отримати ліцензію. Серед таких критеріїв можуть бути, наприклад, наявність досвіду роботи з добровільного медичного страхування, кваліфікованого персоналу і так далі", - підсумував експерт.

Як відомо, за прогнозами голови комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, обов'язкове медичне страхування запрацює в масштабах всієї країни вже в 2014 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!