"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Боротьба з кризою триватиме 10 років - МВФ

Середа, 3 жовтня 2012, 20:37

Світовій економіці буде потрібно не менше 10 років, щоб оговтатися від фінансової кризи, що почалася в 2008 році.

Про це сказав головний економіст МВФ Олів'є Бланшар, передає Reuters.

Бланшар сказав, що Німеччині доведеться змиритися з високою інфляцією в рамках вирішення європейських проблем.

Але, незважаючи на те, що увага зараз зосереджена на європейських складнощах, США також мають бюджетні проблеми, які необхідно вирішити, додав він.

Реклама:

"Поки це не втрачене десятиліття. Але, безумовно, пройде не менше 10 років з початку кризи, поки світова економіка повернеться в гідну форму", - сказав Бланшар.

"Японія теж переживає дуже складний процес бюджетної корекції, який займе десятиліття. Китай, можливо, подбав про бум активів, але тепер його економіка зростає повільніше, ніж раніше, хоча ми не очікуємо серйозного економічного спаду".

Бланшар сказав, що корекція в єврозоні вимагає зниження цін в обтяжених боргами південних країнах і підвищення - в центральних країнах.

Так як Європейський центробанк буде підтримувати інфляцію в блоці на рівні 2%, центральні держави отримають інфляцію вище 2%, чого завзято пручається Німеччина, де спогади про гіперінфляції 1920-х років до цих пір виникають при обговоренні процентних ставок.

"Деяке підвищення рівня інфляції в Німеччині має просто розглядатися як необхідне і бажане, пов'язане з ціновою корекцією, - сказав Бланшар. - Враховуючи загальну ситуацію з попитом і обов'язок ЄЦБ забезпечувати цінову стабільність, це не стане початком гіперінфляції".

Що стосується боргової кризи, економіст сказав, що скорочення боргу неминуче, але воно має бути проведено без стримування зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!