Кабмін "підправив" Податковий кодекс

Середа, 3 жовтня 2012, 09:02

Кабінет міністрів вніс у Верховну раду законопроекти з поправками до Податкового кодексу.

Про це пише газета "Комерсант-Україна"

"Цей документ, розроблений Мінфіном і ДПС, був розкритикований першим віце-прем'єром Валерієм Хорошковським на попередньому Кабміні. Вже в понеділок на закритому засіданні члени уряду в оперативному режимі схвалили пакет документів", - відзначає видання.

Як і передбачалося, ДПС домоглася згоди на введення трипроцентного акцизу на операції з цінними паперами та похідними.

Реклама:

Погодився уряд і з пропозицією збільшити питому вагу специфічної складової акцизу на сигарети за рахунок зниження адвалорної.

У підсумку мінімальна акцизне навантаження на безфільтрову продукцію зросте на 35%, з фільтром - на 18%.

Буде також ведений авансовий платіж акцизу для виробників тютюнових виробів (з розрахунку мінімального навантаження і ставки податку в момент подання декларації) і посилено відповідальність за фальсифікат або товар з підробленими марками.

В цілому думку галузі було враховано. Замість норми про 6-місячний оборот продукції з марками старого зразка запропонований 12-місячний термін.

Крім того, із законопроекту вилучено ідею створення центру експертиз підакцизних товарів при ДПС.

У податковій також мали намір зобов'язати виробників та імпортерів сплачувати додаткові суми акцизу за перевищення обсягів реалізації продукції перед черговим підвищенням акцизу на 30%.

При узгодженні документа з нього зникла вимога застосування касових апаратів платникам єдиного податку (III група). Не пощастило інтернет-магазинам - їх зобов'яжуть мати РРО.

В уряді не погодилися також з ідеєю голови ДПС Олександра Клименка посилити фіскальний тиск на операції з нерезидентами, які мають офшорний статус, чи резидентами країн, де ставка податку на прибуток мінімум на 5% нижче, ніж в Україні.

У цьому випадку у звітність українського підприємства-експортера повинен був би включатися дохід від угоди в розмірі 120% її обсягу. Це призвело б до штучного завищення прибутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: