"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд України зважиться на девальвацію гривні - Goldman Sachs

Середа, 24 жовтня 2012, 20:37

Уряд України все ж таки зважиться на девальвацію гривні та звернеться за допомогою до МВФ.

Про це йдеться у аналітичному огляді інвестбанку Goldman Sachs, передає "Інтерфакс-Україна".

У огляді експерти інвестбанку зазначили, що відновили покриття економіки України, а також звернули увагу на зростання ризику девальвації нацвалюти.

У Goldman Sachs відзначили значне погіршення співвідношення імпортних та експортних цін, яке в умовах штучно підтримуваного курсу нацвалюти породжує дефіцит поточного рахунку балансу України.

Реклама:

На думку експертів банку, враховуючи складність доступу до зовнішнього фінансування, цей дефіцит, швидше за все, покриватиметься за рахунок резервів Нацбанку.

Крім цього, у документі зазначено, що високі короткострокові процентні ставки на тлі невизначеності щодо подальшої зміни курсу нацвалюти, сприяють уповільненню економічної активності в країні.

Експерти Goldman Sachs таким чином прогнозують, що уряд України у кінцевому рахунку все ж таки зважиться на девальвацію гривні, а також звернеться за допомогою до МВФ.

Також експерти відзначили складність прогнозування рівня падіння національної валюти.

Водночас вони вважають, що оптимальною для закриття дефіциту поточного рахунку та ослаблення тиску на платіжний баланс була б девальвація гривні на 30%.

Як повідомлялося, нещодавно головний економіст HSBC по Росії, Україні і Казахстану Олександр Морозов також заявив, що Україні не вдасться уникнути девальвації гривні.

Нагадаємо, раніше екс-міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень.

Міжнародні резерви України впали на 2,5 % минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримку курсу гривні.

Як відомо, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: