Fitch прогнозує девальвацію гривні на 10%

Середа, 24 жовтня 2012, 09:48

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує девальвацію гривні до долара на 10% до кінця 2012 року.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, передають "Українські новини".

У повідомленні вказується, що Fitch Ratings опублікувало новий спеціальний звіт, в якому зазначається, що український банківський сектор у високому ступені схильний до ризиків у разі помітної девальвації гривні або продовження уповільнення зростання економіки.

Проте в даний час банківська система є дещо більш стійкою до негативних шоків, ніж у 2008 році, в результаті ряду позитивних змін, що сталися з початком глобальної економічної кризи.

Реклама:

"Згідно з базовим сценарієм Fitch прогнозує помірне зниження курсу гривні до долара: на 10% до кінця 2012 року, а також прискорення зростання ВВП до 3,2% в 2013 у порівнянні з 0,5% в 2012 (5,2% в 2011 )", - йдеться в звіті.

Проте Fitch відзначає, що будь-яка більш значна зміна валютного курсу залишається істотним ризиком, і такий розвиток ситуації, ймовірно, призведе до скорочення капіталу банків, подальшого ослаблення якості активів і посилення нестабільності депозитів.

У разі тривалого ослаблення економічних показників, це також поступово призведе до негативного впливу на якість активів і прибутковість банків.

Довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) українських банків як і раніше обмежені категорією B в результаті високих ризиків в країні і все ще слабкого рівня якості активів та прибутковості.

Рейтинги банків в іноземній власності та у власності держави можуть бути підвищені, якщо буде підвищений суверенний рейтинг (B/прогноз "стабільний"), що малоймовірно найближчим часом.

У разі пониження суверенного рейтингу можливі пониження довгострокових РДЕ банків, а при помітному зниженні курсу гривні, значному відтоку депозитів або поновленні погіршення якості активів можливе пониження рейтингів стійкості банків.

22 жовтня стало відомо, що все більше економістів упевнені, що Україні не вдасться уникнути девальвації гривні на 10% відразу після виборів.

Як повідомлялося, раніше екс-міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень.

Міжнародні резерви України впали на 2,5 % минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримку курсу гривні.

Нагадаємо, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: