"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров: показник ВВП буде "позитивним"

Вівторок, 23 жовтня 2012, 18:22

Україна сподівається прискорити зростання ВВП у 2013 році.

Про це в інтерв'ю "Reuters" заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ми будемо обговорювати з МВФ, що прогноз заклали приблизно 3,5%. На мій погляд, це зростання буде абсолютно реалістичним", - сказав Азаров.

Між тим, прем'єр відмовився назвати прогноз ВВП за підсумками всього 2012 року, зазначивши лише, що показник залишиться "позитивним".

Реклама:

Азаров зазначив, що в 2009 році ВВП України впав на рекордні 15%, а промислове виробництво на 22% через скорочення попиту на метали в умовах глобальної фінансово-економічної кризи та скорочення доступу до ринків капіталу.

Крім того, прем'єр сказав, що уряд розраховує на підтримку Національного банку, який в умовах низької інфляції планує пом'якшити грошово-кредитну політику, щоб допомогти кредитування реального сектору.

"Національний банк серйозно розглядає програму пом'якшення своєї монетарної політики", - сказав Азаров.

Через жорсткої антиінфляційної грошово-кредитної політики, що проводилася з другого півріччя 2011 року, банківська система відчуває дефіцит вільних ресурсів, що призвело до зростання ставок по депозитах до 20% річних і відповідному подорожчання кредитів.

"Нацбанк вжив низку заходів, які дозволять банкам знижувати ставки: рефінансування банкам буде надаватися в обмін на програму кредитування реального сектора. Це новий елемент, який з'явився в діяльності НБУ", - сказав Азаров.

Нагадаємо, академік, директор Інституту економіки та прогнозування НАН  Валерій Геєць заявив, що збільшення ВВП сповільниться з 5,2% у 2011 році до 0,5-1% у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: