"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тігіпко: майже 5 мільйонів українців працюють нелегально

Вівторок, 23 жовтня 2012, 11:09

На сьогоднішній день 4,7 мільйона українців працюють нелегально.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко під час міжнародного форуму "Україна: Проект розвитку".

"4,7 мільйона українців працюють нелегально, не маючи соціального захисту і не оплачуючи, не підтримуючи 4 соціальних фонди, які дуже серйозно впливають на соціальні виплати в країні", - сказав він.

Тігіпко зазначив, що, згідно з дослідженнями Інституту економіки Національної академії наук, одна третина заробітної плати знаходиться в тіні.

Реклама:

"Я вважаю, що тут потрібен досить жорсткий, комплексний підхід. Перш за все, необхідне посилення відповідальності керівників підприємств за нелегальне робоче місце. Я вважаю, що за ці дії має відповідати не тільки персонально керівник, але і організація", - заявив віце-прем'єр .

За його словами, Україна могла б піти по шляху Болгарії та Чехії, коли вводилися 9 гарантованих рівнів зарплат, залежно від кваліфікації та секторів.

"Дуже важливо домовиться з бізнесом про зниження єдиного соціального внеску, який сьогодні є самим гнітючим", - додав Тігіпко.

Крім того, він зазначив, що за 2010-2012 роки середня зарплата зросла більш, ніж на 40%, а середня пенсія на 53%.

"Весь цей період падала безробіття. За статистикою Міжнародної організації праці, в 2009 році безробіття становила 8,8%. Вже в 2010 році - 8,1%, в 2011 - 7,9% і за 6 місяців 2012 року - 7,1 %", - сказав Тігіпко.

Як повідомлялося, нещодавно уряд схвалив програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року.

Програма передбачає 10 основних напрямків роботи, серед яких: стимулювання створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості сільського населення, посилення мотивації до легальної зайнятості та сприяння зайнятості соціально вразливих категорій населення, особливо молоді та інвалідів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: