Експерти: більшість реформ Януковича не виконуються

Четвер, 18 жовтня 2012, 15:28

З 15 передбачених програмою президента Віктора Януковича системних реформ певні зрушення присутні лише у 5-6 реформах.

Про це йдеться у звіті експертів організації CASE Україна.

"Очевидно, що програма реформ президента, проголошена влітку 2010-го року, не виконується на стільки успішно, як цього б хотілось її авторам. Загалом із передбачених програмою реформ виконується лише третина", - сказано у повідомленні організації.

На думку експертів, найбільшого успіху досягнуто саме у тих напрямках, де у проведенні реформ зацікавлені потужні бізнес-адміністративні групи - з відповідними викривленнями на користь лобістів.

Реклама:

Експерти зазначили, що реформи, у яких великий бізнес не зацікавлений, мали дуже обмежені наслідки.

"Головний урок, який варто винести з результатів перших двох років упровадження програми президента – це неможливість широкомасштабних позитивних перетворень, спираючись винятково на "вертикаль влади", - сказав старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський.

"За такого устрою, який справедливо називають "обмеженим доступом", можливі лише технічні покращення системи такі, як медреформа або підвищення пенсійного віку. Втім, це жодним чином не перетворює країну на нового "економічного тигра" чи навіть на країну з достойним рівнем життя" – підсумував Дубровський.  

Нагадаємо, CASE Україна - незалежна неприбуткова громадська організація, яка проводить економічні дослідження, аналіз та прогнозування макроекономічної політики.

Організація надає аналітичну та експертну підтримку урядовим та парламентським установам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!