Думка експерта: "Готівкові" обмеження можуть викликати численні судові розгляди

Четвер, 18 жовтня 2012, 15:04

Норма про ліміти готівкових розрахунків для фізичних осіб може дати путівку в життя численним судовим розглядам.

Про це заявив адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

На його думку, однією з основних цілей передбачених законом про безготівковий обіг є розширення безготівкового сектора розрахунків, що обумовлює як майбутні переваги для рядового споживача, так і можливі незручності.

"Нововведення змусять торгівлю, а також сферу послуг обзаводитися (нерідко в "пожежному порядку") платіжними терміналами, що особливо актуально для невеликих населених пунктів, і, схоже, вже в найближчому майбутньому "пластик" будуть приймати до оплати скрізь", - сказав Христофоров.

Реклама:

За його словами, це очевидний плюс.

"Найбільш неоднозначним нововведенням виглядають зміни, внесені в ст. 1087 Цивільного кодексу, що надають НБУ право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізосіб, адже багато хто може угледіти в цьому порушення конституційного принципу про неприпустимість звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод", - зазначив юрист.

"Майже не сумніваюся в тому, що згаданій нормі ЦК в її новій редакції належить пройти через Конституційний суд, і стовідсоткової впевненості в тому, що така норма встоїть у мене немає", - сказав Христофоров.

За його словами, оскільки встановлення лімітів готівкових розрахунків дано "на відкуп" Нацбанку, багато чого буде залежати від того, наскільки серйозно НБУ стане "закручувати гайки" в прагненні загнати готівку громадян у банківську систему, а також від якості прийнятих регулятором рішень з даного питання.

"Не виключаю, що норма про ліміти готівкових розрахунків для фізичних осіб може дати путівку в життя численним судовим розглядам", - повідомив юрист.

Христофоров також нагадав, що ще починаючи з 90-х років податкова служба має реальну технічну можливість відслідковувати великі покупки і ідентифікувати громадян, які їх оплачують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: