З України нелегально "йдуть" мільярди

Понеділок, 15 жовтня 2012, 10:15

Уряд має намір перекрити схеми ухиляння від сплати податків при операціях з цінними паперами.

Про це повідомляє ZN.UA

Згідно з даними однієї з аналітичних записок, супроводжуючих урядовий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з подальшим удосконаленням податків і зборів", тільки за підсумками першого півріччя поточного року обсяги відтоку капіталу з країни склали 4,5-5 млрд доларів.

Як свідчить документ, який підготовлений на підставі даних Мінфіну, Нацбанку і Державної податкової служби, левова частка коштів - близько 3-3,5 млрд доларів - була виведена з країни через схеми з використанням цінних паперів.

Реклама:

Основною метою документа є перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях з цінними паперами.

Законопроект передбачає введення акцизів на операції з цінними паперами в Україні, за ставкою 3% для позабіржових угод з цінними паперами, за ставкою - 0,1% для позабіржових угод з паперами, включеними до біржового реєстру.

Операції з ЦП на 10 українських біржах передбачається звільнити від сплати акцизного збору повністю.

Біржові операції з похідними фінансовими інструментами передбачається зробити безкоштовними, а позабіржові - супроводжувати сплатою п'яти неоподатковуваних мінімумів (85 гривень).

Нововведення повинні дозволити податковій ефективніше адмініструвати угоди на ринку ЦП, припиняючи ті з них, які використовуються для мінімізації оподаткування та виведення коштів за кордон.

За допомогою "фондового акцизу" Мінфін і ДПСУ розраховують залучити додатково близько 60 млрд гривень в бюджет, оцінюючи обсяги позабіржового ринку з ЦП в 2 трлн грн щорічно (при цьому обсяги сплати податку на прибуток з цих операцій у 2011 р. становили 152 млн гривень) .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: