У Фірташа і Ахметова проблеми з податковою - ЗМІ

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 12:19

В кінці літа почалися суди між компанією "СКМ Фінанс" Ріната Ахметова і Державною податковою інспекцією Ворошиловського району Донецька.

Приводом для з'ясування стосунків став наказ "Про організацію та проведення документальної позапланової невиїзної перевірки "СКМ Фінанс" від 7 серпня № 475, пишуть "Коментарі".

Як випливає з матеріалів справи, об'єктом інтересу податківців стала декларація компанії з податку на прибуток за перше півріччя 2012 року.

В результаті перевірки представники податкової служби склали акт і вказали в ньому, що компанія завищила від'ємне значення фінансового результату від операцій з цінними паперами та іншими корпоративними правами на суму 2,136 млрд гривень.

Реклама:

Компанія звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з проханням скасувати наказ податкової про проведення перевірки, яка суперечить законодавству, а висновок інспекторів визнати протиправним.

Але 25 жовтня суд першої інстанції видав постанову, що підтверджує законність дій податкової служби.

За схожим сценарієм могли розгортатися події і на горлівському "Стиролі", який входить в орбіту впливу Дмитра Фірташа.

1 червня з'явився наказ № 146 Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у Донецьку "Про проведення документальної планової виїзної перевірки".

На його підставі з 14 червня почалася перевірка "Стиролу" тривалістю 30 робочих днів, що стосується дотримання податкового, валютного та іншого законодавства.

А навздогін та ж податкова видала ще один наказ про залучення до перевірки працівників податкової міліції, що розслідують якусь відкриту оперативно-розшукову справу.

Однак їх на підприємство просто не пустили.

Співробітники податкової у відповідь прийняли рішення про адміністративний арешт майна ПАТ "Концерн "Стирол".

Втім, підопічним Дмитра Фірташа вдалося відстояти свою правоту в першій інстанції.

Крім того, з'ясувалося, що не так давно податківці створили проблеми ще одному підприємству олігарха - Сєверодонецькому "Азоту".

31 травня Спецподаткова в Луганську після перевірки сєверодонецького хімзаводу видала акт, що містить висновок про завищення від'ємного значення фінрезультату до оподаткування на 791,9 млн гривень.

І слідом за цим направила "Азоту" податкове повідомлення-рішення.

"Азот" звернувся до Луганського окружного адміністративного суду і зажадав скасувати це рішення.

Але визначенням від 12 вересня суд призначив експертизу.

Її завдання - визначити правильність розрахунків податківців і відповісти на питання: підтверджений документально висновок податкової про те, що ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", компанія NF TRADING AG і ТОВ "Остхем Україна" є пов'язаними особами.

Видання резюмує, що, з одного боку, стає очевидніше, що в бюджеті просто не вистачає коштів, а в такий скрутний час державній машині не до персоналій.

З іншого - не стільки факт перевірки податкової, скільки подальші рішення судів можуть свідчити про те, що олігархам прозоро намагаються натякнути про зміну в розстановці сил на бізнес-олімпі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!