Нацбанк обмежив валютні операції чотирьом банкам

Четвер, 11 жовтня 2012, 18:18

Нацбанк обмежив доступ до міжбанківського валютного ринку чотирьом великим банкам.

Про це пише Forbes.ua, посилаючись на повідомлення джерела в НБУ

"Доступ до міжбанківського валютного ринку обмежили як мінімум чотирьом великим фінустановам - Укргазбанку, Брокбізнесбанку, Райффайзен Банку Аваль та банку "Креді Агріколь".

За словами джерела, їм відрізали доступ до системи "ВалКлі" ( валютний клієнт) - програмі підтвердження валютних угод, яку адмініструє Нацбанк.

Реклама:

Тепер ці фінустанови можуть виконувати клієнтські заявки тільки через інші банки і не можуть поповнювати власну валютну позицію на ринку.

Крім того, вони не можуть проводити спекулятивні угоди й підкріплювати касу готівковою валютою за рахунок міжбанку. Рішення НБУ не було оформлено ніяким документом. "Неугодних" просто відключили від програмного забезпечення без всяких попереджень.

Обмеження, введені проти великих банків, вже відбилися на ринку.

За розповідями банкірів, багато фінустанов затримують платежі.

"Спочатку все виконують норматив резервування, а потім задовольняють заявки клієнтів", - говорить скарбник великого банку.

На думку колишнього заступника голови НБУ Сергія Яременка, дії регулятора призведуть до ще більшого ажіотажу на валютному ринку.

"Це б'є не по окремим покараним банкам, а по ринку вцілому. Клієнти ще більше будуть поспішати запастися валютою по будь-якою ціною", - прогнозує Яременко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: