Мери просять Азарова списати мільярдні "газові" борги

Четвер, 11 жовтня 2012, 09:24

Муніципалітети не вірять обіцянкам уряду забезпечити безперебійне опалення цієї зими.

10 жовтня Асоціація міст звернулася до прем'єр-міністра з проханням списати комунальним підприємствам заборгованість за газ і електроенергію на 14 млрд гривень, а також виділити субвенції в повному обсязі - на 6,9 млрд гривень, пише "Комерсант-Україна".

Асоціація міст направила голові уряду Миколі Азарову звернення, підписане 72 мерами, з проханням вирішити проблему заборгованості підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) перед постачальниками.

До 1 вересня їхній борг за газ досяг 10 млрд гривень, за електроенергію - 4 млрд гривень.

Реклама:

НАК "Нафтогаз України" вимагає терміново погасити цю заборгованість, без цього неможливе підписання "кабальних угод та отримання лімітів на газ", йдеться у зверненні.

Найбільші борги на 15 червня сформували Київ (1,2 млрд гривень), Донецьк (704,1 млн гривень) і Дніпропетровськ (400,1 млн гривень).

Проблеми виникли навіть у ТКЕ міст-супутників АЕС.

Аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук відзначає, що борг виник через те, що вартість газу, врахована в тарифі на виробництво тепла (686 гривень за 1 тис кубометрів), набагато нижча ціни (1,309 тис гривень), яку повинні сплачувати ТКЕ.

За його словами, в тариф закладено 60% собівартості газу і 40% - електроенергії.

Крім того, не враховано чотириразове підвищення мінімальної зарплати співробітників протягом року.

У бюджеті закладено субвенції на компенсацію різниці в тарифах на 6,9 млрд гривень, але регіони отримали лише 2 млрд гривень.

Платіжки ще на 2,3 млрд гривень поки не затверджені.

Оскільки коштів на погашення заборгованості у місцевих органів влади немає, мери просять уряд списати борги перед постачальниками, як це було зроблено підприємствам сфери енергетики в 2011 році.

В уряді не схвалюють списання боргів, а місцеві органи влади визнають неминучість підвищення вартості тепла для скорочення цієї заборгованості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: