Янукович схвалив скандальний "депозитарний" закон

Понеділок, 1 жовтня 2012, 18:21

Президент Віктор Янукович підписав закон "Про депозитарну систему України".

Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Згідно із документом, особами, які проводитимуть клірингову діяльність на фінансових ринках, стануть депозитарій державних цінних паперів НБУ, Центральний депозитарій цінних паперів (ще не створений) та Розрахунковий центр з обслуговування угод (створений НБУ).

За словами глави Ради НБУ Ігоря Прасолова, ризики грошових розрахунків за угодами з цінними паперами можуть бути істотними, тому контроль Нацбанку за роботою Розрахункового центру на першому етапі дуже важливий.

Реклама:

На його думку, НБУ є додатковою гарантією дотримання прав інвесторів в угодах за принципом "поставка проти платежу" на біржах та на позабіржовому ринку.

Як повідомлялося, учасники українського фондового ринку закликали президента ветувати закон про депозитарну систему.

Відповідаючи на питання, якими можуть бути дії біржі, якщо президент підпише дану редакцію закону, глава біржової ради "Української біржі" Ігор Мазепа назвав три варіанти розвитку подій.

"Перший - продовжувати, так як є. Другий - намагатися через наступний закон внести зміни в існуючий закон. Третій варіант - закритися. Вірогідність третього варіанту - відсотків 70", - сказав він, додавши, що учасники ринку ще будуть обговорювати свої подальші дії.

Керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков додав, що оцінює ймовірність закриття біржі значно менше, ніж в 70%, але не виключає цього.

У свою чергу асоціація "Українські фондові торговці" і Незалежна асоціація банків України (НАБУ) попросили президента підписати даний закон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: