Син Януковича може "переплюнути" Ахметова на вугільному ринку - ЗМІ

Субота, 8 вересня 2012, 12:46

Бізнес-група Олександра Януковича менше ніж за рік освоїла на державних тендерах у вугільній галузі майже 7 млрд грн, посунувши інших конкурентів.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA експерт з питань державних тендерів та закупівель Олексій Шалайський.

"Вугільна карта України видозмінюється прямо на очах. Якщо раніше на ній були зображені десятки вугільних генералів (ті, хто освоював державні кошти) і маршал Ринат Ахметов (власник чи не найбільш продуктивних шахт), то тепер місце перших зайняв новий потужний гравець - старший син президента Олександр Янукович. І яке в нього буде звання, стане зрозумілим вже в наступному році. Є підозра, що йому світять фельдмаршальські погони", - йдеться в статті.

Зокрема, на тендерному ринку гірничого устаткування для державних шахтарів можна виділити вже десять активних фірм, об'єднаних брендом "Сім'ї".

Реклама:

"Перспективи в галузі вимальовуються досить прості. Згадані переможці тендерів державних шахт менше ніж за рік отримали підряди на 6,9 млрд. грн. Останніми тижнями ці фірми виграють 80-90% всіх тендерів вуглепрому. А попереду - приватизація, під яку вже заготовлений ряд компаній з "інвесторськими" назвами", - пише Шалайський.

"З тендерами у сателітів "ДРФЦ" все склалося напрочуд вдало. За 9 місяців цього року вони продали державним шахтам товарів на 6 млрд грн. Для порівняння: група Іванющенка - на 2 млрд, Єфремова - на 1.4, Ахметова - на 1,2. І частка останніх скорочується просто на очах", - йдеться в статті.

З вугіллям ситуація теж не найгірша: за півтора роки тільки Асоціація продала державі "чорного золота" на 1,5 млрд грн., сателіти заробили ще кілька сот мільйонів на збагаченні вугілля.

"Далі - більше: старший син президента націлився на приватизацію шахт за 1 грн, яка повинна стартувати після виборів, щоб не відбити у ПР електорат", - пише експерт.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: