Спекулянти почали притримувати долари

Середа, 5 вересня 2012, 10:29

На міжбанківському ринку виник дефіцит долара, який призвів до його подорожчання до максимуму майже трирічної давнини.

Валютний індикатор показав, що угоди з валютою проводилися в діапазоні 8,151/8,172 гривні за долар, пише "Комерсант-Україна".

Американський долар коштував так дорого 19 листопада 2009 року - 8,14-8,16 гривні.

Оскільки більшість угод здійснюється до 12.00, в середині дня через відсутність пропозиції торги доларом майже не проводилися, а до 15.00 його котирування становили 8,18-8,19 гривні.

Реклама:

Банкіри говорять, що продавці вирішили притримати валюту в очікуванні зростання курсу.

"На ринку попит набагато перевищив пропозицію. В понеділок в США був вихідний день, пропозиції валюти від експортерів не було, а попит накопичувався. Крім того, Нацбанк вже давно не виходив на ринок з продажем валюти", - пояснив заступник голови правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

До кінця дня НБУ не вийшов на ринок.

Однак співрозмовник видання у Нацбанку заявив, що в найближчі дні продаж американської валюти планується відновити.

Валютні вливання необхідні, оскільки підйом безготівкового долара по відношенню до гривні всього на 2,2-2,7 коп., або 0,33%, спровокував панічну реакцію користувачів інтернету, які заговорили про ризики девальвації до 8,5-9 грн.

Такі настрої грають на руку спекулянтам.

"Ми знаємо, що у декого валюта точно є, але вони її не продають. В пресі активно обговорюється, що девальвація гривні вже розпочалася тому продавцям вигідніше притримати валюту, - говорить скарбник одного з найбільших банків. - Люди вже зараз спустошують обмінні пункти, щоб зробити запас доларів. Якщо попит посилиться, доведеться вводити ліміти на продаж готівкової валюти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!