"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через вибори Азаров заблокував 3 мільярди гривень місцевих бюджетів

Понеділок, 3 вересня 2012, 20:21

Державна казначейська служба в липні-серпні через падіння державних доходів тимчасово припинила фінансувати інвестиційні видатки місцевих бюджетів.

В результаті по країні заблоковано поточних зобов'язань на суму понад 3 млрд грн, пише Експерт.

Це підвищує ймовірність того, що в кінці року зайняті в бюджетній сфері українці отримають зарплату, а от грошей на ремонт доріг, благоустрій міст, житлово-комунальне господарство, будівництво та інші місцеві потреби у держави взагалі не знайдеться.

"Зазвичай це відбувається в кінці року. Як правило, в четвертому кварталі Міністерство фінансів намагається закрити всі хвости, виконати всі плани, тому починається хаотичний перерозподіл коштів за бюджетними статтями. Оскільки ресурсів держбюджету не вистачає, використовуються гроші місцевих бюджетів", - пояснює експерт Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Реклама:

Нинішній рік став винятком, і проблеми почалися вже з липня.

У зв'язку з цим місцева влада змушена самостійно вирішувати фінансову проблему.

У деяких містах намагаються провести більшість платежів по незахищених стаття в третьому кварталі, не чекаючи можливого посилювання ситуації в кінці року.

Інші намагаються знайти кошти хоча б на самі термінові проекти, а по решті вирішують питання з підрядниками шляхом переговорів і особистих домовленостей.

 Реальних механізмів впливу на Кабмін у місцевої влади небагато.

Мысцева влада могла б повторити досвід 2008 року та подати на уряд в суд, однак робити це навряд чи хтось буде - місцеві бюджети дуже сильно залежать від урядових дотацій, вирівнювання та казначейських позик.

Тому, якщо хтось із місцевих властей почне критикувати політику Мінфіну, йому швидко перекриють фінансування, а в переддень виборів можуть нашкодити в політичній площині.

На думку аналітиків, основна причина, по якій Кабмін заліз у кишеню до місцевих бюджетів, - це необхідність підтримувати анонсований президентом курс на підвищення соціальних стандартів при тому, що економіка фактично не росте.

З урахуванням обставин, що склалися у Кабміну не залишилося інших варіантів, крім як скористатися ресурсом місцевих органів влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!