Україна відмовилася платити за російський газ у сховищах

Понеділок, 3 вересня 2012, 09:33

Україна відмовилася формувати резерв російського газу у власних сховищах для гарантування поставок палива в ЄС.

Як пише "Комерсант-Україна", в минулу п'ятницю на переговорах в Москві глава Міненерго Юрій Бойко і голова "Газпрому" Олексій Міллер обговорювали закачування газу в українські ПСГ.

Співрозмовники видання в "Газпромі" говорять, що Україна "знову відмовляється" купити необхідні Москві обсяги газу для наповнення підземних газосховищ.

"Ми наполягаємо на тому, що має бути закачано 25 мільярдів кубометрів природного газу. Українська ж сторона говорить, що їй достатньо буде і 20 мільярдів кубометрів", - пояснив співрозмовник.

"Газпромбанк готовий видати кредит для закупівлі додаткового об'єму газу, але Україна не готова на це йти", - зазначив він.
 
Як пише видання, минулої зими у "Газпрому" виникли проблеми з постачанням європейським споживачам у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ.

Але в липні сторони змогли домовитися: Газпромбанк, співвласником якого є "Газпром", виділив "Нафтогазу" безпрецедентний кредит в $2 мільярди.

За ці кошти компанія повинна була закупити газ для закачування в підземні сховища, продати його в наступному році європейським споживачам і заробити додаткові кошти.

Проте потім в "Нафтогазі" відмовилися від цих планів - в компанії вирішили не залучати кредит і не закуповувати додаткові обсяги газу, розповіли в Міненерго.

Джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго розповіло, що на кінець серпня в ПСГ було накопичено вже 16,1 мільярдів кубометрів газу.

"Ми плануємо закачати ще близько 4 мільярдів кубометрів до початку опалювального сезону. Цього має вистачити для безперебійного транзиту газу в разі, якщо російська сторона не знизить подачу газу, як було цієї зими через холоди в самій Росії", - сказав співрозмовник.

Якщо ж "Газпром" хоче підстрахувати себе, він може орендувати українські підземні газосховища і зберігати там паливо, оплачуючи оренду українській стороні, зазначає джерело в Міненерго.

За його словами, українська сторона не готова йти назустріч Росії в питанні зберігання природного газу в силу того, що домогтися істотних поступок як в питанні зниження цін на газ, так і в питанні відмови Росії від альтернативних маршрутів транзиту палива не вдалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: