Думка експерта: Через Мін’юст держбюджет недоотримує чимало доходів

Понеділок, 24 вересня 2012, 10:11

Через неефективну систему виконання судових рішень страждають не тільки позичальники та банки, але і держава, бо вона недоотримує значні суми виконавчого збору.

Таку думку в коментарях "Економічній правді" висловив директор департаменту правового забезпечення "Ерсте Банк" Олександр Ярецький.

"Боржник втрачає свою власність, яка продається по занижених цінах, далеких від ринкових, і залишається винним кредитору. Кредитор недоотримує кошти в погашення заборгованості, які міг би отримати у випадку продажу майна боржника за прозорою процедурою по ринкових цінах. Держава ж втрачає значні суми в бюджет у вигляді виконавчого збору, який стягується в розмірі 10% від стягненої суми", - констатував експерт.

За словами Ярецького, чотири торгові компанії, обрані Мін’юстом для організації торгів з реалізації конфіскованого майна, отримують необґрунтовані надприбутки, користуючись монополізацією ринку та встановлюючи безпідставно високі ціни на свої послуги - до 15% від вартості проданого майна.

Реклама:

"Тобто майже 25% стягнутих з боржника сум не доходять до стягувачів", - резюмував фахівець.

Нагадаємо, 19 вересня "Економічна правда" оприлюднила інформацію про те, що на ринку примусової реалізації майна існує домовленість. Причому, швидше за все, про цю домовленість відомо Мін'юстові (читайте текст "Іпотечна корупція в законі").

У відповідь Мін'юст заявив, що всі ці операції регулюються Державною виконавчою службою, а власне міністерство не має до цього відношення.

На підставі цього Мін'юст висунув вимогу зняти матеріал "Іпотечна корупція в законі", та офіційно спростувати наведені в ньому дані.

Після цього Мін'юст оприлюднив звинувачення на адресу "Економічної правди".

При цьому представник міністерства заявив таке: "Принагідно відзначимо, що, можливо, саме така не доброчесна діяльність, яку продемонстрували інтернет-ресурс "Українська правда" та його проект "Економічна правда", стала підставою для виникнення законодавчої ініціативи щодо введення відповідальності за наклеп".

Згодом "Економічна правда" оприлюднила юридичні докази того, що Мін'юст безпосередньо керує Державною виконавчою службою (читайте "Чому Мін'юст нахамив "Українській правді").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!