"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк хоче знищити кредитні спілки

Вівторок, 11 вересня 2012, 10:56

Кредитні спілки в їх нинішньому вигляді незабаром можуть зникнути з українського ринку.

Нацбанк планує стати їх регулятором, реорганізувавши частину спілок в кооперативні банки, а інші позбавити можливості залучати депозити населення, пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився лист "Про проект концепції реформування і розвитку нацсистеми кредитної кооперації", направлений від імені заступника голови НБУ Ігоря Соркіна першому заступнику глави адміністрації президента Ірині Акімовій.

У ньому описується, яким чином регулятор пропонує реалізувати закладений в програмі економічних реформ президента пункт 24.1, що передбачає реформування ринку кредитних спілок (КС).

Реклама:

Для цього в НБУ підготували проект концепції, реалізація якої обмежить КС в можливості залучати внески від населення.

Кредитні спілки зможуть видавати позики тільки за рахунок пайових внесків своїх учасників.

Залучати депозити зможуть кооперативні банки з ліцензією НБУ, які планується створювати шляхом консолідації невеликих КС.

За даними Нацкомфінпослуг, на кінець 2011 року в держреєстрі значилося 613 КС, власний капітал яких становить 942 млн гривень.

Необхідність реформування системи стала очевидна після низки банкрутств кредитних спілок, що почалися з 2010 року.

Чиновники Нацбанку підрахували, що для вирішення проблем ринку досить об'єднати КС в більш великі кооперативні банки та ввести заборону на залучення спілками коштів населення у вигляді депозитів.

У НБУ аргументують це тим, що вклади в КС не мають гарантій повернення.

"Ми виходимо з того, що кредитні спілки або повинні еволюціонувати і стати звичайними банками, або залишатися в нинішньому стані, але без права залучати депозити", - заявила Ірина Акімова.

Самі ж учасники ринку вважають, що виконання намірів НБУ загрожує їм катастрофічними наслідками.

За словами президента Всеукраїнської асоціації КС Вікторії Волковської, виконати вимогу НБУ про наявність власного капіталу в розмірі 120 млн гривень буде складно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: