"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Арбузов "призначив" винних у девальвації

Вівторок, 11 вересня 2012, 10:32

НБУ "призначив" винними у девальвації банки, які торгували валютою за найвищим курсом.

Як розповіло джерело в НБУ, майже всі кредити рефінансування одержали три держбанки, які також брали участь у спекулятивних угодах, пише Forbes.

Проте регулятор утримався від санкцій проти цих банків.

"Вводити санкції проти держбанків, які працюють як філії НБУ, було б нерозумно", - сказав чиновник з Нацбанку.

Реклама:

У підсумку покарати вирішили тих учасників ринку, які 5 вересня виставляли максимальні котирування на продаж готівкового долара.

У цей день курс в касах деяких банків досягав 8,29 - 8,30 гривні за долар.

Скоріш за все, регулятор вирішив, що саме ці його підопічні більше всіх сіяли паніку серед населення і мають бути покарані.

Банкам, які продавали долари за найвищим курсом, у вигляді попередження регулятор перекрив доступ до міжбанківського валютного ринку.

"Вони тепер мінімум місяць не зможуть виходити на відкритий ринок для покупки валюти в власну позицію", - повідомило джерело НБУ.

Учасники ринку моментально згорнули свої ліміти на банки-ізгої.

У самому Нацбанку не розголошують імена ні одержувачів кредитів рефінансування, ні назви банків, що потрапили "під роздачу".

За даними Forbes, до п`ятірки "щасливчиків" увійшли банк Креді Агріколь, Platinum Bank, банк "Національні інвестиції", банк "Преміум" та Регіон банк.

Нагадаємо, на валютному міжбанку 4 вересня до середини сесії торги фактично зупинилися, так як були відсутні пропозиції щодо продажу валюти, а виставлені виключно заявки на її купівлю.

*Фото ipress.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: