Клименко вважає, що бізнесу не варто боятися його реформ

Субота, 1 вересня 2012, 18:42

Реформа податкової системи не набуде чинності без адаптаційного періоду, оскільки розроблялася "без прив'язки до конкретних дат", і при ухваленні в парламенті обов'язково буде враховуватися час на те, щоб підприємці та бізнес смоги підготуватися до нових правил.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів глава податкової служби Олександр Клименко.

Нагадаємо, що за початковим графіком Концепція реформування податкової системи повинна була трансформуватися в готовий законопроект для внесення до Верховної Ради ще 31 серпня. Однак кінець літа настав, але документ у парламенті так і не з'явився.

Як пояснив ситуацію Клименко, це рішення (про внесення законопроекту) "В компетенції Міністерства фінансів", а не ДПСУ.- Усе-таки податкова служба не вносить законопроекти прямо, а діє в рамках урядової вертикалі. Скільки часу буде потрібно, щоб вислухати всі зацікавлені сторони та врахувати їхні точки зору? Поки що я бачу активну дискусію, і це вітається як з боку Мінфіну, так і з боку ДПСУ", -сказав він.

Реклама:

На питання, чи набуде чинності законопроект, у разі його голосування в Раді восени з 1 січня 2013 року, Клименко відповів:

"Ми розробляли концепцію без прив’язки до конкретних дат. Формулювалися насамперед принципи еволюції податкової системи. Тому дивитися в календар ми разом із законодавцями будемо після того, як остаточний пакет пропозицій опиниться в парламенті. І, я вважаю, безумовно забезпечимо дотримання норми про адаптаційний період".

Відзначимо, що якщо б закон набув чинності саме з першого дня 2013 року, це було б прямим порушенням двох кодексів - Бюджетного і Податкового, оскільки внесення змін повинні прийматися за півроку до набуття чинності, причому не в рамках одного фінансового року. Не кажучи вже про те, що платники елементарно не встигнуть перебудуватися.

За запевненням Клименка, після публічної презентації першого варіанту Концепції, який містить короткий перелік напрацьованих ключових змін, ДПСУ уважно вивчає всі пропозиції та зауваження, що надійшли від експертного і бізнес-співтовариств: "Кожне з них обов'язково береться до уваги і ретельно обробляється".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: